Vin – En fantastisk och mångsidig dryck
Vin är en fantastisk dryck som har avnjutits i tusentals år. Vinet har sedan långt tillbaka i tiden varit en självklar och viktig del av våra middagar och fester. Ibland tar vi oss bara ett glas vin för att slappna av, njuta och glömma vardagsstressen för en liten stund. Vin är en fantastisk dryck som har många olika sidor och som passar till många olika tillfällen.
Själva framställningen och tillverkningen av vin är en tidskrävande process som kräver både tålamod och noggrannhet. Det är ett hantverk och en konst som har förfinats i generationer. Bakom varje vin ligger mycket hårt arbete och kärlek till hantverket.
Viner produceras på många olika platser runt om i världen. De flesta odlingsområdena hittar man dock mellan 30 och 45 grader sydlig bredd och mellan 30 och 50 grader nordlig bredd. Nu för tiden kan man dock hitta vinodlingar utanför dessa gränser.
De populäraste och mest kända vinerna produceras dock i länderna kring Medelhavet. Frankrike, Spanien och Italien är stora inom vinodling och vinframställning.
Man kan även hitta vinodlingar i länder som till exempel Ryssland, Nya Zeeland, Australien och England. Ja, till och med i länder som Sverige och Danmark! Då klimatet ständigt förändras, ändras även gränserna för vart vindruvor kan odlas.
Alla viner är olika
Alla viner är olika och har sina egna smaker och karaktärer. Vin delas upp i olika typer. De olika typerna är vitt vin, rosévin, rött vin, mousserat vin och starkvin.
Varje vintyp är speciell på sitt sätt, och passar till olika tillfällen. Röda viner passar ofta till kött. Vita viner passar ofta till fisk och skaldjur.
Viner kan vara väldigt olika, även inom de olika vintyperna. Ett vin kan vara allt från fruktigt och sött till torrt och kryddigt. Det är dock inte bara själva smakerna som ger vinet sin karaktär. Även dofterna spelar en stor roll i upplevelsen av vinet.
Vad är det egentligen som ger ett vin sin egna smak och karaktär? Det finns många faktorer som spelar in. En av de största faktorerna är vilken typ av druva det är man använder sig av.
Det finns två typer av druvor som man använder sig av vid tillverkning av viner. Dessa två typer är gröna druvor och blå druvor. De gröna druvorna används framför allt vid tillverkning av vita viner, medan de blå druvorna används främst vid tillverkning av röda viner.
En annan viktig faktor är lagringen av vinet. Vin mognar olika, beroende på hur det förvaras. Vid högre temperaturer mognar det fortare. Därför kan det vara bra att kunna kyla ner sina viner i en vinkällare eller i en vinkyl.
Förvara dina viner rätt
Det är viktigt att förvara sina viner på rätt sätt, om man vill bevara aromerna. Mörker och lägre temperaturer på omkring 8 till 15 grader är bra. 11 är dock idealtemperaturen för många viner.
Om man verkligen älskar vin kan det vara en bra idé att skaffa sig en egen vinkällare. Har du inte utrymme för en riktig vinkällare? Då kan du skaffa en smart vinkyl eller ett vinskåp.
Vinkylar och vinskåp skiljer sig lite från varandra. En vinkyl fungerar lite som ett vanligt kylskåp anpassat för att förvara vinflaskor. Ett vinskåp används för längre förvaring av viner. Ofta kan ett vinskåp reglera och hålla rätt luftfuktighet som krävs för längre förvaring. Detta gör att vinflaskornas korkar inte torkar ut under förvaringen. Om korken torkar ut kan den släppa in luft i flaskan. Då kan vinet tillslut bli förstört. Med en bra vinkyl slipper man oroa sig för detta.
Skulle du vilja ha en egen? Du hittar vinkylar här. Med rätt förvaring kan du njuta av dina viner i lång tid framöver.